Jak vyrobit želé panáky [recept]

Želé panáky jsou oblíbeným zábavním prvkem při společenských večerech. Není to nápoj, co pijete pro jeho skvěle vyváženou chuť, vlastně to ani není nápoj. Hodí se pro příležitosti, kdy má být v hlavní roli zábava. Jsou jednoduché na přípravu, můžete je připravit v různých chutích i barvách, a mohou být přizpůsobeny tématu večírku. A navíc, připravíte je předem a pak už je jen vyndaváte z ledničky.

Co jsou želé panáky

Želé panáky (jello shots) jsou takové malé alkoholové dezertíky, ve velikosti (i skleničce) panáku. Je to želé, které je ale naplněné alkoholem a případně nějakým sirupem či ovocnou šťávou pro doplnění chuti a hlavně barvy.

Původně vznikly v USA, a staly se populární alternativou k tradičním drinkům. Typicky obsahují 5-10 % alkoholu a nabízí širokou škálu chutí – od ovocných po kořeněné.

Recept na želé panáky

Ingredience

  • plátky želatiny
  • gin
  • ovocná šťáva

Příprava želé panáků

Plátky želatiny necháte rozpustit v malém množství vody, aby změkly a želatinu (ideálně bez vody) krátce povaříte v ovocné šťávě, tak aby se v ní zcela rozpustila. Do směsi přilijete gin, promísíte a nalijete do připravených skleniček nebo formiček. Pak to už jen necháte asi 4 hodiny ztuhnout v ledničce.

Podává se buď v malých panákových plastových skleničkách a jí se pak rovnou z nich nebo želatitu nalijete do formiček na led nebo pralinky a budete je podávat bez skleničky, jen tak z hromádky želé. V takovém případě je lepší formičku lehce vymazat olejem bez chuťového profilu (ale půjde to vyndat i bez toho).

Různé varianty želé panáků

V tomhle případě výjimečně nemá smysl zabývat se složitým výběrem a chuťovým profilem ginu, stačí použít základní gin, který máte doma. Třeba Tanqueray No. 10.

S čím si ale můžete vyhrát je chuť. To, co do želé panáků přidáte bude mít nejspíš vliv i na barvu. Úplně nejjednodušší varianta by byl ovocný džus, ale už míchání ginu s želatinou je tak trochu rouhání, ostatní suroviny raději vybírám opatrněji.

Co mi hezky funguje?

  • čerstvá citrusová šťáva – z pomeranče nebo grepu, z citronu lepší dosladit nebo smíchat s pomerančem
  • čerstvá šťáva z jakéhokoliv ovoce – experimentům se meze nekladou, čím výraznější chuť, tím lépe. Můžete se zaměřit na oblíbené ovoce jako jahody nebo borůvky a nebo něco exotičtějšího a pro drink méně obvyklého jako ananas nebo kiwi. Ničemu nevadí ani kousky dužiny.
  • želé koktejl – inspirujte se svým oblíbeným koktejlem a použijte jeho suroviny. Nebude to stejné jako původní koktejl, ale čeká vás spousta zábavy při vychytávání chuťového profilu. Zkuste třeba želé negroni, sem ani nemusíte přidávat nealko ingredience. U některých koktejlů bude možná potřeba upravit poměry (ve prospěch alkoholové složky), třeba želé gin tonic snese méně tonicu.
  • sirupy – používám hlavně pro barvu, ale třeba takový okurkový sirup je s ginem chuťově geniální.
  • čaj nebo káva – pozor, ne každý čaj se k ginu hodí, zároveň by měl mít výraznou chuť, aby úplně nezanikl. Ještě lepší než káva je přímo kávový likér.

Barevné želé panáky

Různé barvy želé panáků se hodí jak z vizuálních tak praktických důvodů. Těmi praktickými může být třeba odlišení chuti (nebo obsahu alkoholu) ale hlavně použití želé panáků pro nějakou hru. Představte si třeba jak by se hrála dáma s želé panáky místo figurek. Už chápete co tím myslím? Potřebujete dvě barvy. Pro tenhle případ stačí jednoduše použít třeba červenou a žlutou ovocnou šťávu.

Pro vizuální efekt si můžete vyhrát třeba takto (předpokladem je, že máte buď průhledné skleničky nebo želé panáky podáváte „bez obalu“):

  • vrstvení – je časově náročnější na tuhnutí, ale jinak extrémně jednoduché, stačí nenaplnit panák celý jednou směsí, ale naplnit třeba do poloviny nebo třetiny, nechat ztuhnout a po stuhnutí nalít další vrstvu jiné barvy.
  • mramorování – do už nalitého želé do skleniček nebo formiček kápnete (hned, nesmí to ztuhnout) trochu výrazného barevného sirupu (opravdu jen trošku, ne přímo z lahve, sirupy jsou dost chuťově výrazné, tak ať tím nepřebijete vše ostatní).
  • kousky ovoce – třeba borůvky nebo půlkuličky hroznového vína vypadají hezky, dodají chuť a sníží obsah alkoholu.

Tipy na servírování

Popusťte uzdu kreativitě. Kromě obyčejných skleniček a obyčejných formiček na led můžete želé panáky vytvořit v mnoha různých tvarech a podobách.

  • formičky na cukroví – pro získání různých tvarů.
  • pomerančová kůra – želé místo do formy můžete nalít do „misky“ z vydlabané půlky pomeranče, po ztuhnutí jen nakrájíte na měsíčky.
  • zdobení želé skleničky – malou skleničku se želé můžete komplet ozdobit, jako by to byl koktejl – vytvořit cukrový lem, dát nahoru drobné ovoce nebo jedlou květinu

Napsat komentář