Kam na drink: Nejlepší koktejlové bary v Praze

V Praze sice není bar, který se zaměřuje čistě na gin. Je tu ale pár skvělých koktejlových barů a žádný z nich gin neopomíná, některé mají dokonce ginové koktejly v menu na výsostném postavení a některé mají vyhlášené signature koktejly právě na ginu. Jako ginlover mám v barech ochutnané hlavně ginové koktejly, ale věřím, že si z mého přehledu top pražských koktejlových barů vezme něco každý. Pořadí barů je čistě náhodné (ale můj nejoblíbenější je až na konci).

Bugsy’s

Ikona pražské barové scény připomínající zlatou éru amerických koktejlových barů. Koktejlové menu se neustále vyvíjí, ale právě Bugsy’s je bar, kde si můžete dát staré dobré koktejlové klasiky, třeba Vesper Martini, oblíbený koktejl Jamese Bonda.

Bugsy’s má svůj vlastní gin. Bugsy’s DNA je gin z české palírny Martina Žufánka, botanicals, které jsou v ginu použité vybírá tým Bugsy’s, každý z týmu volí jednu bylinu. Aktuální verze je už sedmá – Bugsy’s DNA Vol. 7 obsahuje kůru pomela, bergamot, buddhovu ruku, květ pomerančovníku, encián a růžový pepř. Ochutnat ho můžete v koktejlech Bugsy’s DNA Gin & Tonic, Bugsy’s Negroni nebo DNA Lavender Sour.

Kde je bar: Pařížská 10, Praha 1 (u Staromáku) • web: bugsysbar.czig: @bugsysbar

Cloud9 Sky bar & Lounge

Vůbec první Sky bar v Česku. Najdete ho v hotelu Hilton, v 9. patře. Má dvě střešní terasy s výhledem na Prahu, mezi nimi je prostorný lounge. Moderní prostředí, lehce posh atmosféra a ladění do chladných tónů fialové.

Cloud9 má v nabídce celou ginovou sekci Gintastic, která obsahuje hlavně kombinace ginů a toniců nebo jiných limonád.

Mezi signature koktejly najdete Simia Sour, což je vítězný koktejl z barmanské soutěže Hiltonu The Hilton’s Next Big Thing Competition pro CEE a Afrika region, jehož autorkou je česká barmanka z Cloudu, Andrea Volajová. Koktejl je na ginu Monkey 47 a obsahuje brusinkový džus, čerstvou bazalku, citronovou šťávu, vaječný bílek a perlivou vodu Perrier. Shakuje se a podává v kónické martini sklenici v Hilton barech po celém světě. Má i vlastní podtácek.

Andrea Volajová: Příprava Simia Sour (Hilton Honors)

Dalším zajímavým signature drinkem (tentokrát na vodce) je Charisma, podává se tu už od roku 2008 a jako garnish je chilli paprička.

Cloud9 nabízí i hezkou řádku nealko koktejlů. Do ginových používá Ceders 0 %, na menu je Pink French 75 nebo Negroni Zero.

Kde je bar: Pobřežní 1, Praha 8 (hotel Hilton, Florenc) • webcloud9.cz • ig@cloud9prague

AnonymouS Bar

Bar inspirovaný hnutím Anonymous a jeho tematikou (tedy hackerská kultura, svoboda internetu, tajemné prostředí). Stěny jsou zdobené maskami a nezřídka tu potkáte barmana v masce. Příznačně tajuplná je i lokace baru – nachází se v centru staré Prahy a turistického ruchu, přesto v oblasti malých uliček, která nabízí tichá zákoutí. Já se třeba skoro pokaždé když sem jdu v uličkách ztratím, musím podle mapy.

I samotný bar je lehce skrytý do tajemna. Je označený, ale není přímo z ulice. Nejdřív projdete vraty, kterými se dostanete na malý dvorek, kde rázem uniknete ruchu velkoměsta. Na dvorku už jsou stoly baru (pokud počasí dovolí), ale až za ním je vstup do samotného baru.

Na menu najdete hořkosladký ovocný V’s Blood nebo sladkokyselý květinový Evey Hammond s vermutem.

Kde je bar: Michalská 12, Praha 1 • webanonymousbar.cz • ig@anonymous_bar

AnonymouS má ještě jednu pobočku s trochu jiným konceptem. Anonymous Shrink’s Office je navržený jako psychiatrická ordinace z 20. století. Jsou tu neomítnuté cihlové stěny, velká knihovna a také trochu tajuplná, temná atmosféra. Některé drinky mají maličko extravagantní servírování. Je poměrně dost oblíbený turisty, ale za mě z hlidiska atmosféry i koktejlového menu jasně vede první AnonymouS.

L’Fleur

Bar má stálé menu s 12 drinky a dalších 6 drinků stařených v sudu. Mimo to má i nabídku sezónních koktejlů.

Z ginových koktejlů jsou tu Grapefruit/smoked salt s grapefruitovým ginem, růžovým grapefruitovým Kafka ginem, aperitivem Pampelle a nakouřenou solí. Dalším je Bergamotte/green tea s Roku ginem, jasmínovým zeleným čajem, Becherovkou Lemond, Bergamottem, vaječným bílkem a limetkovým lístkem.

L’Fleur používá do koktejlů české giny Žufánek, Dlabka nebo Garage22.

Kde je bar: V Kolkovně 920, Praha 1 (u Staromáku) • ig@LFleurBar

Bar and Books

Bar and Books v Praze byl otevřený v roce 2004 a je to vlastně první zaoceánská pobočka řetězce newyorských barů Bar and Books (maličkého řetězce: 2 bary v NYC, dva v Praze a jeden ve Varšavě). Bar s intimní atmosférou je navržený v britském koloniálním stylu, honosně, s klenutými měděnými stropy, dřevěným obložením a kůží. A samozřejmě je tu knihovna.

Bar se specializuje na whisky, najdete tu přes 200 lahví. To ale neznamená, že v nabídce je jenom whisky, naopak, najdete tu celou řadu hezkých variací klasických koktejlů. Z těch ginových vypíchnu Coffee Negroni, Bramble nebo Basil Fizz. Do míchaných drinků tu používají Whitley Neill Connoisseurs Cut Gin.

Mají tu i hezké 3 gin tonicy: Monkey 47, Aviation nebo japonským Ki-No-Bi ginem.

Pro fanoušky doutníků tu mají celou sbírku, včetně ručně dělaných exkluzivně pro Bar and Books. A pořádají se tu i degustační akce, hlavne tedy na whisky.

Kde je bar: Týnská 19, Praha 1 • web: barandbooks.czig: @barandbooksprague

Black Angel’s

Skrytý bar v srdci historické Prahy, přímo na Staroměstském náměstí, v podzemí hotelu U Prince. Bar je inspirovaný prohibicí ve 20. letech v USA, což je cítit ve všem od nábytku po atmosféru. Při vstupu do baru se ocitnete v prostoru, kde se snoubí elegance s historií – tmavé dřevo, měkké osvětlení a jazzová hudba vytvářejí pocit, jako když vstoupíte do jiné éry.

Bar založil Alois Krcha a jako hlavní barman kladl důraz na detail, kvalitu a originalitu v každém koktejlu. Kombinoval moderní prvky s tradičními technikami a i když už dnes v baru není, jeho vliv na bar a nabídku je tu stále citelný.

V nabídce baru je přes 50 ginů. Koktejly jsou zdá se opředeny příběhem často sahajícím do historie. Z ginových koktejlů nabízí Angle’s Monastery, svěží citrusový koktejl s chutí ibišku a vaječným bílkem. Building Treasure s šampaňským, bazalkou a francouzským ginem obohaceným o šafrán.

Je tu také edice 4 dražších koktejlů, které jsou podávané v proslulých skleničkách karlovarské sklárny Moser. Mezi nimi i Negroni.

Kde je bar: Staroměstské náměstí 29, Praha 1 • web: blackangels.com • ig: @blackangelsbar

Banker’s

Jeden z mladších pražských barů, ale je stylizovaný do prvorepublikového prostředí. Přední část baru od té zadní oddělují dveře bankovního trezoru, otevřené dveře ale slouží jako vitrína pro lahve alkoholu. Za barem zase najdete bankovní schránky a taky burzovní tabuli s nabídkou koktejlů.

V koktejlovém menu se koktejly jmenují podle zahraničních měn – až mi přijde škoda, že tu není, byť třeba prvoplánovitě, drink Koruna, zvlášť když je bar prakticky v centru města, kousek od Staromáku.

Ginové koktejly jsou tu Lira s rajčatovým vermutem a likérem Italicus a JiaoZi (první čínské bankovky) s goji ginem, acai a pikantním Timur berry coridialem.

Kde je bar: Haštalská 16, Praha 1 (u Staromáku) • web: bankersbar.cz • ig: @bankersbar

Monkey Bar

Další z hotelových barů, tentokrát v prostředí boutique hotelu Falkensteiner. Koktejly tu dostanete až od 16 hodin, ale jinak je otevřeno celý den a podává se tu i skvělý brunch. Kromě vnitřních prostor je tu i sezení na pěkném malém dvorku, kde si můžete koktejl vychutnat.

Ginové koktejly vévodí místní nabídce, nepřekvapivě je pro všechny jako základní gin používán Monkey 47 a je tu i pestrá nabídka nealkoholických ginových koktejlů.

Nabídka ginů je o něco širší, asi 12 ginů, včetně Monkey 47 Limited Edition, pro případ, že byste chtěli koktejl na míru. Tonic tu mají Three Cents.

Kde je bar: Opletalova 21, Praha 1 (u Václaváku) • web: monkeybarprague.com • ig: @monkeybar_prague

Alcron bar

Dalším skvělým hotelovým barem, který najdete v přízemí stejnojmenného hotelu je Alcron (dříve byl tentýž bar BeBop). Alcron má mimojiné i vyhlášenou restauraci, která je známá pro jídlo i výborné brunche, ale také pro 6 let, kdy držela michelinskou hvězdu. O tu přišla v roce 2018. Jídlo z místní kuchyně můžete ale ochutnat i na baru.

Bar staví své koktejly na minimalismu, což ale neznamená, že si tu dáte tak akorát dvousložkový gin s tonicem. Naopak, ingredience i servírování jsou vymazlené do detailu. Bar používá vlastní infúze. Jednou jsem měla příležitost sedět na baru a ochutnat kapičku několika verzí právě když se barmani snažili vychytat poměr libečku s okurkou a můžu potvrdit, že se nespokojili s ničím méně dobrým, než perfektním.

Signature koktejlem baru je ginový koktejl Alcron, krátký koktejl s jablkem, okurkou a libečkem. Dalším ginovým koktejlem je Olga, což je naopak dlouhý drink chutnající po malinách, s malinovým vermutem.

I tady jsou barmani hraví a občas mají nějakou specialitku, na které pracují nebo vám připraví koktejl na míru. Výběr ginových lahví je tu celkem široký. K drinkům tu dávají i mističku pop-cornu, co voní po lanýžích.

Do baru vstoupíte buď hlavním hotelovým vchodem nebo vedlejším, jen o pár metrů dál, který vede přímo do baru.

Kde je bar: Štěpánská 40, Praha 1 (u Václaváku) • webalcronprague.cz • ig@alcronbarprague

Bonvivant’s CTC bar

Bar s podlahou šachovnice je inspirovaný První republikou a New Yorkem 20. let 20. století. K drinku si tu můžete dát i malé tapas. Bar se soustředí na kvalitní alkohol a vychází vstříc individuálním chuťovým preferencím. Pozor ale, neberou tu karty, jen hotovost.

Ochutnat tu můžete třeba klasický Tom Collins z ginu Legatus, který je doslazovaný medem. Mimochodem tu také dostanete legendární koktejl mého mládí, Beton, tedy Becherovku s tonicem, dnes ale už v kvalitnějším podání.

Kde je bar: Mánesova 55, Praha 2 • web: bonvivants.cz • ig: @bonvivantsctc

Parlour

To nejlepší nakonec. Můj nejoblíbenější pražský koktejlový bar. Chodím sem asi častěji než do všech ostatních barů dohromady.

Parlour je čistokrevný koktejlový bar. Na rozdíl od ostatních si tu nedáte pivo nebo víno, prostě tu vůbec není. Není tu ani koktejlové menu, koktejl si objednáte podle chuti. Připravte se na ne až tak záludné otázky jako jaký alkohol máte rádi, jestli raději sladší, hořký nebo kyselý, ovocný nebo bylinkový, nakouřený, jaké konkrétní ovoce, co jste jedli a pili předtím, a tak dále. Dokonce i když si objednáte některý z klasických koktejlů, dostanete spíš jeho variaci, upravenou přesně pro vás.

Tuhle možnost dát si pokaždé něco trochu jiného, ale pořád se držet v mantinelech vlastních preferencí a nebo naopak někdy trošku vystoupit, ale ne zas úplně mimo, to miluju. K dispozici je tu spoustu zajímavých, nejen ginových, lahví. Ale i spoustu přísad, domácí marmelády, čaje, bitters a infúze.

Za pozornost stojí také skleničky. Je tu spousta krásných kousků, některé jedinečné a některé až starožitné.

Kde je bar: Krakovská 15, Praha 1 (u Václaváku) • ig@parlourprague

Restaurace se skvělými koktejly

Některé z koktejlových barů nabízí i jídlo, spíš jde ale o menší barová jídla k drinkům. Pokud ale naopak chcete dobře povečeřet a k tomu si dát také dobrý koktejl, z barové nabídky vyhoví snad jen restaurace Alcronu, která je vysloveně fine-diningová. V Praze jsou ale i další restaurace, které mají moc pěknou nabídku koktejlů, například:

  • Alma – skvělá moderní restaurace v centru Prahy,
  • Pru58 – asijská restaurace v pražských Holešovicích,
  • Dian – moderní asijská restaurace v Michli,
  • Sansho – restaurace v centru Prahy s asijskou inspirací.

Napsat komentář