12 nejznámnějších koktejlů na ginu

Ginové koktejly jsou nepostradatelnou součástí nabídky každého baru. Gin přináší bohatou paletu chutí a zároveň jde o univerzální bázi, která je ideální pro jakkoliv kreativní škálu drinků. Historie ginových koktejlů sahá až do 17. století a přináší slavné klasické koktejly jako Gin&Tonic, Negroni, Gin Fizz, Gimlet, Tom Collins nebo French 75.

Paradoxem je, že nejeden z ginových koktejlů vznikl z důvodů léčivých účinků. Nikoliv ginu, ale některé z přísad – gin se přidával jen proto, aby to bylo pitelnější. Proč si mezi všemi dostupnými sladkými a jinak výraznými chutěmi pro vylepšení hořké chuti tonicu nebo kyselé citronové šťávy vybrali právě gin, nad tím mi zůstává rozum stát, ale díky za to!

Míchání ginových koktejlů

Pro ginové koktejly se podle ingrediencí používají různé techniky míchání:

  • shaken (mixování v shakeru) – pro koktejly, které obsahují ingredience, které je potřeba intenzivně promíchat, jako je marmeláda, sirup nebo vaječný bílek, napřílad Gin Fizz nebo Gin Sour,
  • stirred (míchání v míchací sklenici) – pro koktejly, kde dominuje gin a nechcete ztratit jeho komplexní charakter a všechny ostatní ingredience jsou plně tekuté, jako je například Martini (kromě toho pro Jamese Bonda) nebo Negroni,
  • built (připravený přímo ve skleničce) – pro jednoduché koktejly a koktejly s perlivými přísadami, kde nechcete přijít o bublinky, jako je například Gin&Tonic.

Gin & Tonic

Nejoblíbenější a nejjednoduší koktejl na ginu je nejspíš gin s tonicem. Vznikl ve Viktoriánské Británii, kdy britští vojáci vyslaní do Indie začali do s tonicu, který obsahoval chinin jako antimalárium, přidávat gin, aby to bylo pitelnější.

Gin tonic
Gin tonic
  • ingredience: Gin, Tonic v poměru 3:1
  • příprava: gin zalít tonicem přímo ve sklenici, jen zlehka promíchat
  • sklenice: highball nebo balloon, s ledem
  • garnish: limeta, citron nebo okurka

Negroni

Koktejl vznikl v roce 1919 v italské Florencii, kde si Count Camillo Negroni objednal drink Americano, ale silnější, s ginem místo sodovky. Koktejl je silnější, s hořkou chutí.

  • ingredience: Gin, Campari, Vermouth v poměru 1:1
  • příprava: všechny ingredience v míchací sklenici s ledem
  • sklenice: old-fashioned, s ledem
  • garnish: pomerančová kůra

Martini

Martini má původ na konci 19. století v USA. Zatímco tradiční receptura gin s vermouthem míchá ve sklenici, James Bond, který má Martini jako oblíbený drink ho vždy chtěl „protřepat, nemíchat“, tedy připravit v shakeru.

  • ingredience: Gin, suchý vermouth v poměru 5:1
  • příprava: ingredience se míchají v míchací sklenici a nalijí se do vychlazené sklenice
  • sklenice: kónická martini sklenice, bez ledu
  • garnish: oliva nebo citronový twist

Tom Collins

Verze vzniku jsou dvě. Jedna mluví o londýnském bartenderovi Johnu Collinsovi, druhá o hoaxu z New Yorku. Velmi rozšířený vtípek posílal lidi z baru do jiného baru, kde je údajně pomlouvá nějaký (fiktivní) Tom Collins. Obě verze se ale shodují v roce 1874.

Tom Collins je podobný Gin Fizzu, ale obsahuje víc citronové šťávy, není tak nahořklý.

  • ingredience: Gin, citronová šťáva, cukrový sirup, sodovka
  • příprava: přímo ve sklenici
  • sklenice: Collins glass
  • garnish: kolečko citronu

Gimlet

I gimlet byl stvořen původně za léčebným účelem, proti kurdějím. Pro britské námořníky ho vymyslel skotský chirurg James Lind. Gin v tom zas až tolik roli nehrál, deficit vitamínu C řešila citronová šťáva.

  • ingredience: Gin, citronová šťáva
  • příprava: v míchací sklenici
  • sklenice: martini
  • garnish: kolečko limetky

Gin Fizz

Oblíbený drink fiktivního detektiva Philipa Marlowa vznikl už v 19. století ve Spojených státech. Populární byl hlavně v New Orleans. Ingrediencemi je podobný Tom Collins, liší se ale způsobem přípravy a někdy se do něj přidává i vaječný bílek.

  • ingredience: Gin, citronová šťáva, cukrový sirup, sodovka
  • příprava: v shakeru
  • sklenice: highball
  • garnish: plátek citronu

Aviation

Neobvykle fialově zbarvený koktejl z počátku 20. století.

  • ingredience: Gin, Maraschino likér, Crème de Violette, citronová šťáva
  • příprava: v shakeru
  • sklenice: bez ledu
  • garnish: koktejlová třešeň

French 75

Název koktejlu pochází z 75mm francouzského děla, které se používalo během první světové války. Je to elegantní koktejl s bublinkami, vhodný jako přípitek pro slavnostní příležitosti.

  • ingredience: Gin, citronová šťáva, cukrový sirup, šampaňské
  • příprava: gin s citronovou šťávou a cukrovým sirupem se mixuje v shakeru a poté zalije šampaňským
  • sklenice: šampaňská, bez ledu
  • garnish: nic nebo citronový twist

Singapore Sling

Můj oblíbený „cestovatelský“ koktejl. Vytvořený byl v hotelu Raffles v Singaporu v roce 1915. Kombinuje gin s ovocnými šťávami a sirupy.

  • ingredience: Gin, Cherry Heering, Cointreau, ananasová šťáva, limetková šťáva, Angostura bitters
  • příprava:
  • sklenice: s ledem
  • garnish: koktejlová třešeň, ananas

White lady

Koktejl White lady vznikl v roce 1919 v Londýně. Díky vaječnému bílku má krémovou texturu.

  • ingredience: Gin, Cointreau, citronová šťáva, vaječný bílek
  • příprava: v shakeru
  • sklenice: vychlazená martini, bez ledu
  • garnish: citronový twist

Bramble

Jeden z novějších koktejlů, vznikl až v 80. letech 20. století, vytvořil ho Dick Bradshell.

  • ingredience: Gin, citronová šťáva, ostružinový likér
  • příprava: v shakeru
  • sklenice: Old-fashioned, s ledovou tříští
  • garnish: ostružina nebo plátek citronu

Bee’s Knees

Koktejl pochází z období prohibice, kdy bylo nutné maskovat méně kvalitní alkohol medovým sirupem a citronovou šťávou.

  • ingredience: Gin, med, citronová šťáva
  • příprava: v shakeru
  • sklenice: coupe glass
  • garnish: citronový twist

Koktejly pro speciální příležitost: vánoční koktejly a silvestrovské koktejly.

Napsat komentář